Derfor heter det isbergsalat | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Derfor heter det isbergsalat

Tro det eller ei – navnet isbergsalat har ingenting med et isberg å gjøre.

Den friske og knasende isbergsalaten har i lang tid vært en folkefavoritt blant nordmenn, men hva er egentlig historien bak det forunderlige navnet?  

Har det noe med is eller isberg å gjøre?  
Vokser den opp av isen som et berg?  
Eller henger det rett og slett sammen med smak og knas?  

Agurknytt har tatt salaten i egne hender for å forsøke å finne svar på den mystiske navnegåten. 

Ble lagt på is 

Navneteoriene florerer, men den mest populære forklaringen er at navnet stammer fra måten isbergsalat ble fraktet på, på starten av 1920-tallet.  

 Også isbergsalat-bonde Anne Eline Nærstad forklarer at det nok er transportmetoden som har gitt opphav til navnet isbergsalat.  

– I gamle dager fraktet man isbergsalaten på berg av knust is for å holde den kald på vogntogene, sier Nærstad. 

Det handler altså verken om ispinner, salat-knas eller vekstområdet, men om god gammeldags transport.  

Før kjølekonteinere ble vanlig, kjølte man ned varene ved hjelp av is. Isbergsalat var trolig blant de første og eneste salatene som beholdt kvaliteten etter å bli fraktet på denne måten. Derav navnet isbergsalat.  

Toppen av isberget 

I dag fraktes isbergsalaten på lastebiler med termoskap etter at de har blitt kjølt ned i forkant av pakkingDermed når den raskt ut i butikkhyllene nå som den norske isbergsalaten er i sesong. 

– Fordelen med kortreist sesongmat som salater er at de kommer raskt ut i butikken etter at den tas opp av jorda, forklarer Nærstad.  

Hun er andre generasjons salat- og grønnsaksbonde på Gullaug i Lier og har nesten 20 ulike salatsorter i salatåkeren.  

– Salater skal ikke modnes og bør være så fersk som mulig når du tar dem i bruk. I tillegg er de ekstra god og smakfull nå i høysesongen. Når de i tillegg er kortreist, norsk isbergsalat er de dessuten ekstra sprø, sier hun.  

Isbergsalat er i sesong fra mai til oktober.