Nyhøstet gulrot og løk er smaken av sommer | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nyhøstet gulrot og løk er smaken av sommer

For kokk Jan Robin Ektvedt er et av høydepunktene under sommeren når norske gulrøtter og løk tas opp av jorden.

Smaken av sommer 

Få ting slår smaken av en fersk og sprø gulrot som nettopp er blitt høstet. Sødmen og konsistensen på ferske gulrøtter skyldes både det norske klimaet, med sine lange, lyse dager og svale netter, og jordsmonnet. For med god jord blir resultatet best, og gulrøttene trives godt i løs og lett jord uten småstein. Den typen jordsmonn er Vestfold-regionen velsignet med, og bonde Fredrik Bakke i sommerparadiset Stavern er blant grønnsaksprodusentene som forvalter naturens fordeler på best mulig måte. I disse dager er det ferske gulrøtter i bunt som sendes ut til butikker over store deler av landet.

Buntløk på sitt beste

Også løk stortrives i de vestfoldske åkrene, og dyrkes i store mengder. Grip sjansen til å nyte fersk buntløk nå som den er på sitt beste. På denne tiden av året har løken en mild og ekstra saftig smak.

Bruk hele løken

Fersk buntløk er ingen nykomling i det norske kostholdet, og er nærmest en gjenganger på ingredienslisten – smørstekt til nytrukket hvit fisk, finhakket i en het salsa eller skjult som en av de gode smakene i en hjemmelaget suppe. Nå om sommeren utvides bruksområdet – både rød og gul fersk buntløk har en mild, saftig smak og deilig krisphet i skallene. Prøv fersk buntløk i en lun salat eller som ovnsbakt tilbehør til grillmaten. Og kast for all del ikke det grønne løkgresset; det smaker som vårløk, og gjør seg blant annet i Jan Robins friske gulrotsalat med smak av koriander og sitron.

Oppskriftsliste