Eplesalat med brødbiter | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Eplesalat med brødbiter

En frisk og annerledes variant av en klassisk italiensk panzanella-salat med stekte, norske epler og store, sprø brødterninger som trekker til seg masse deilig dressing. Perfekt som tilbehør til svinekjøtt.

  • 2 porsjoner
  • 30 minutter
  • Lett
Eplesalat med brødbiter
Eplesalat med brødbiter

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • Dressing

    • 4 tsk sherryeddik*
    • 1 ss sjalottløk, Finhakket
    • 2 ss vanlig olivenolje
  • Eplesalat

    • 500 g epler, Utkjernet, skåret i seks båter
    • ½ stk sitron, Kun saften
    • 2 ss vanlig olivenolje
    • flaksalt og nykvernet pepper*
    • 4 skive/skiver brød, I tykke skiver. Gjerne surdeigsbrød.
    • 2 dl basilikum
    • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

DRESSING

  1. Bland sammen ingrediensene til dressingen i en liten bolle, og sett til side.

EPLESALAT

  1. Forvarm ovnen til 240 grader med grillvarme. Del opp eplene og legg dem i en bolle. Klem sitronsaft over for å unngå at de blir brune. Hell deretter over 1 ss olivenolje, flaksalt og nykvernet pepper og bland godt.
  2. Legg eplene med snittsiden ned i en grillpanne på middels til høy varme med 1 ss olivenolje. Stek dem til de har fått tydelige grillmerker og har blitt litt karamellisert på begge sider, ca. 20 minutter.
  3. Pensle brødskivene med 1 ss olivenolje og strø over salt og pepper. Grill dem i ovnen til de er gylne og sprø. Skjær dem deretter i grove terninger, 2,5 cm.
  4. Bland sammen brødterningene og smulene som ligger igjen med eplene og dressingen og la det marinere i 5–10 minutter. Legg i basilikum, smak til med salt og pepper og server.

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 1224,06 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 294,17 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 20,35 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 2,8 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 24,22 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 24,22 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 5,03 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 1,21 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Vitamin E 3,77 alfa-TE (31% *)

Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress Altså: Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter cellene mot skade fra oksygenrester etter forbrennigen (såkalte frie radikaler).

Kalium (K) 380,56 mg (19% *)

Kalium bidrar til nervesystemets og musklenes normale funksjon, det bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk også. Altså: Kalium er "motvekten" til natrium i kroppen når det gjelder blodtrykksregulering. Kaliumsalt er med på å holde blodtrykket normalt, mens for mye natrium kan øke det.

Fosfor (P) 249,88 mg (35% *)

Fosfor bidrar til normal energiomsetning, til cellemembranenes normale funksjon og til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Mineralet fosfor utgjør sammen med kalsium og magnesium de viktigste bestanddelene i skjelettet vårt. Det har også andre oppgaver på cellenivå.

Vitamin K 52,99 µg (70% *)

Vitamin K bidrar til normal blodlevring Vitamin K bidrar til å opprettholde normale knokler Altså: Vitamin K har flere oppgaver enn bare å få blodet til å størkne når vi skader oss. Det må være tilstede for at kalsium skal feste seg til skjelettet og bygges inn. Personer som bruker blodfortynnende midler skal være forsiktig med svært K-vitaminrike matvarer som spinat, mangold, grønnkål og brokkoli.

Relaterte produkter