Krydret eplegløgg | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Krydret eplegløgg

Server varm, krydret eplegløgg når temperaturen synker. Ønsker du en alkoholholdig variant blander du inn whisky, Calvados eller Brandy.

 • 6 porsjoner
 • 1 time 10 minutter
 • Lett
Krydret eplegløgg
Krydret eplegløgg

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Krydret eplegløgg

  • 2 l eplejuice, God eplejuice (f.eks. Cevita eplemost)
  • 1 tsk allehånde*, Malt
  • 1 tsk muskatnøtt*, Revet
  • 4 stk nellikspiker*, Hele
  • 2 stk kanelstenger*, Hele
  • 1 stk vaniljestang*
 • Pynt

  • 6 stk *kanelstenger, Hele, 1 per glass
  • 1 ss kanel, Malt
  • 1 ss sukker

Slik gjør du det

KRYDRET EPLEGLØGG

 1. Bland eplejuice, allehånde, muskatnøtt, nellikspiker og kanelstenger i en kjele.
 2. Skjær et snitt i vaniljestangen, skrap ut frøene og legg dem i kjelen. Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke i 1 time.
 3. Filtrer juicen gjennom et klede, kast krydderet og server gløggen varm.

PYNT

 1. Dersom du ønsker å pynte glassene blander du sukker og kanel på en liten asjett, væter kanten på glasset i gløggen og dypper det i blandingen.
 2. Sett en kanelstang i hvert glass og server.

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 108,3 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 25,31 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 0,06 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Karbohydrater 6,06 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 5,97 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 0,33 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Hvorav mettede fettsyrer 0 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Protein 0,01 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.