Opp-ned bringebærkake | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Opp-ned bringebærkake

Den fargerike og fruktige kaken krever tid både til steking og avkjøling, men det er den verdt. Server den med pisket krem eller vaniljeis.

 • 4 porsjoner
 • 4 timer
 • Medium
Opp-ned bringebærkake
Opp-ned bringebærkake

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • 1 kg bringebær
  • 385 g sukker
  • 190 g smør, usaltet, romtemperert + 1 ss til å smøre kakeformen
  • 2 tsk sitronskall*, finrevet
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 ½ dl melk
  • 3 stk egg
  • 1 ss sitronjuice
  • 300 g hvetemel
  • 1 ½ tsk bakepulver
  • ½ tsk natron*
  • 60 g mandelmel*
  • 2 ss melis

Slik gjør du det

 1. Forvarm ovnen til 180 grader. Fest bakepapir i bunnen av en kakeform (24 cm i diameter, med avtagbar bunn) og smør formen med 1 ss smør.
 2. Legg i bringebærene og strø over 110 g av sukkeret. Ha resten av sukkeret, finrevet sitronskall, vaniljesukker og resten av smøret i en kjøkkenmaskin, og pisk til smøret er hvitt og kremet, ca. 8 minutter.
 3. Bland sitronsaft og melk i en separat bolle og sett til side.
 4. Knekk eggene i smøret, ett av gangen, og pisk godt mellom hvert av eggene.
 5. Tilsett hvetemel, bakepulver, natron, mandelmel og sitronmelkemiksen og pisk på lav hastighet til alt er godt blandet.
 6. Hell røren over bringebærene i formen, jevn ut massen og stek i 45 minutter.
 7. Dekk til formen med folie og stek i ytterligere 45 minutter eller til du kan føre en spisepinne gjennom midten av kaken og den kommer ut tørr.
 8. Avkjøl kaken i formen i 2 timer. Ta den deretter ut av formen og snu den forsiktig så bærene peker opp.
 9. Dryss over melis med en tesil rett før servering. 
 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 1242,87 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 295,85 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 11,37 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Karbohydrater 42,26 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 28,83 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 3,33 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 4,55 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Vitamin E 1,94 alfa-TE (16% *)

Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress Altså: Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter cellene mot skade fra oksygenrester etter forbrennigen (såkalte frie radikaler).

Fosfor (P) 131,51 mg (18% *)

Fosfor bidrar til normal energiomsetning, til cellemembranenes normale funksjon og til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Mineralet fosfor utgjør sammen med kalsium og magnesium de viktigste bestanddelene i skjelettet vårt. Det har også andre oppgaver på cellenivå.

Hvorav mettede fettsyrer 6,72 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Salt 0,34 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Vitamin D 1,53 µg (30% *)

Vitamin D bidrar til normalt opptak/utnyttelse av kalsium og fosfor. Vitamin D bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet. Vitamin D bidrar til å opprettholde normale knokler. Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon. Vitamin D bidrar til å opprettholde normale tenner. Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon. Vitamin D spiller en rolle i celledelingsprosessen. Altså: Vitamin D betyr mye for mer enn bare skjelett og tenner.

Relaterte produkter

Oppskrifter