Salat med grillede plommer, chèvre og karamelliserte nøtter | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Salat med grillede plommer, chèvre og karamelliserte nøtter

Stek plommene i en grillpanne og server dem i en salat med skiver av kremet chèvre. Gi den et søtt og sprøtt innslag med nøtter og frø stekt i lønnesirup. Perfekt som enkel lunsjrett eller sammen med grillet kjøtt til middag.

 • 4 porsjoner
 • 20 minutter
 • Medium
Salat med grillede plommer, chèvre og karamelliserte nøtter
Salat med grillede plommer, chèvre og karamelliserte nøtter

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Nøttemiks

  • 2 ½ dl mandler, hakket eller mandelflak
  • 1 dl hasselnøtter, grovt hakket
  • 1 dl gresskarkjerner, (kan erstattes med solsikkefrø)
  • 3 ss lønnesirup*
  • 1 tsk havsalt/flaksalt
 • Dressing

  • 1 ss vanlig olivenolje
  • 2 ss balsamicoeddik*
  • 1 ss lønnesirup*
  • ¼ tsk sort pepper, nykvernet
  • ½ tsk havsalt/flaksalt
 • Salat

  • 12 stk plommer, uten stein, skåret i to
  • 1 ss vanlig olivenolje
  • 2 pose baby leaf mix
  • 200 g chevre, skåret i skiver
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

NØTTEMIKS

 1. Lag nøttemiksen ved å steke nøtter og frø gylne i en tørr stekepanne på middels varme, ca. 2–3 minutter. Pass på at de ikke brenner seg.
 2. Tilsett lønnesirup og flaksalt og rør det godt sammen.
 3. Fjern fra varmen og spre blandingen over et bakepapir.
 4. Avkjøl, og knekk opp i grove biter når alt er helt kaldt.

DRESSING

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen i en liten skål.

SALAT

 1. Stek plommene med snittsiden ned i en grillpanne med olivenolje på middels varme til de er gjennomstekt og har fått gylne grillstriper, ca. 5 minutter.
 2. Fjern fra varmen og sett til side.
 3. Miks salatbladene med dressing rett før servering og dander på tallerkener toppet med chèvre, grillede plommer og nøttemiks. 

 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 697,67 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 168,39 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 13,32 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 3,14 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 4,87 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 4,08 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 2,41 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 6,02 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Vitamin E 4,4 alfa-TE (36% *)

Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress Altså: Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter cellene mot skade fra oksygenrester etter forbrennigen (såkalte frie radikaler).

Fosfor (P) 142,32 mg (20% *)

Fosfor bidrar til normal energiomsetning, til cellemembranenes normale funksjon og til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Mineralet fosfor utgjør sammen med kalsium og magnesium de viktigste bestanddelene i skjelettet vårt. Det har også andre oppgaver på cellenivå.

Magnesium (Mg) 59,17 mg (15% *)

Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse Magnesium bidrar til elektrolyttbalansen Magnesium bidrar til normal energiomsetning Magnesium bidrar til nervesystemets normale funksjon Magnesium bidrar til normal muskelfunksjon Magnesium bidrar til normal proteinsyntese Magnesium bidrar til normal psykologisk funksjon Magnesium bidrar til å opprettholde normale knokler Magnesium bidrar til å opprettholde normale tenner Magnesium spiller en rolle i celledelingsprosessen Altså: Magnesium er et mineral med en rekke viktige funksjoner, mye av dette er knyttet til muskler, skjelett og funksjonen i disse.

Kobber (Cu) 0,22 mg (21% *)

Kobber bidrar til normal energiomsetning, og også til nervesystemets normale funksjon. Kobber bidrar til normal hår- og hudpigmentering, normal transport av jern i kroppen og til immunsystemets normale funksjon. Kobber bidrar også til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Altså: Kobber er et mangfoldig sporstoff som har med hud, hår, motstandskraft og energi å gjøre.

Salt 0,75 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Relaterte produkter