Blomkålpuré med gressløkolje og sprøstekt kapers | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Blomkålpuré med gressløkolje og sprøstekt kapers

En enkel blomkålpuré er det perfekte tilbehøret til sommerens grillmat. Gjør den ekstra spesiell servert med en frisk, grønn gressløkolje og sprøstekt, salt kapers drysset over.

  • 4 porsjoner
  • 30 minutter
  • Medium
Blomkålpuré med gressløkolje og sprøstekt kapers
Blomkålpuré med gressløkolje og sprøstekt kapers

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • Puré

    • 1 stk blomkål, inkludert stilk, skåret i små biter
    • 5 dl vann
    • ¼ tsk hvit pepper*
    • flaksalt*
  • Gressløkolje

    • 4 ss vanlig olivenolje
    • 1 dl gressløk, fersk, hakket
  • Sprøstekt kapers

    • 2 ss vanlig olivenolje
    • ½ dl kapers
    • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

Puré

  1. Damp blomkålen til den er mør og du kan føre en spiss kniv gjennom stilken og fremdeles ha ørlite motstand. Jo mindre biter, jo raskere går det. Rør om en gang underveis, slik at blomkålen dampes jevnt i gryten.
  2. Spar på kokevannet.
  3. Plasser halvparten av blomkålen i en blender, hell i ca. 2 dl av kokevannet og blend til du har en jevn puré.
  4. Legg i resten av blomkålen og kjør blenderen mens du tilsetter ca. 1/3 av det resterende kokevannet, litt etter litt. Du ønsker en perfekt purékonsistens – med så lite vann som mulig.
  5. Når du har nådd riktig konsistens tilsetter du smør og smaker til med salt og hvit pepper.

Gressløkolje

  1. Lag gressløkoljen mens du venter på at blomkålen dampes.
  2. Bland gressløk og olivenolje i en foodprosessor. Kjør det til massen er helt jevn.
  3. Hell oljen gjennom et klede dersom du ønsker den ekstra ren og klar i fargen og sett til side.

SPRØSTEKT KAPERS

  1. Tørk kapersen på et kjøkkenpapir – du ønsker dem helt tørre.
  2. Stek kapersen sprø ved å varme olivenolje i en stekepanne på medium varme i ca. 2–4 minutter.

Server puréen varm med gressløkolje og sprøstekt kapers på toppen.  

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 170,98 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 41,41 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 3,8 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Karbohydrater 0,72 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 0,72 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 0,82 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 0,68 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Vitamin C 17,85 mg (22% *)

Vitamin C bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes, knoklenes, bruskens, tannkjøttets, hudens og tennenes normale funksjon. Vitamin C bidrar til normal energiomsetning, til nervesystemets normale funksjon og normal psykologisk funksjon. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C bidrar til å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E og øker opptaket av jern. Altså: Alle frukter, bær og grønnsaker inneholder vitamin C - og det er faktisk den eneste matvaregruppen som gjør det. Du finner spesielt mye vitamin C i kiwi, paprika, sitrusfrukter, solbær og jordbær. Vitamin C er en av de kraftigste antioksidantene vi har. Også viktig for immunforsvaret, bindevevet og for bedre opptak av jern.

Hvorav mettede fettsyrer 0,53 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Salt 0,19 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Relaterte produkter

Oppskrifter