Blomkålsuppe med urter og bokhvetestrøssel | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Blomkålsuppe med urter og bokhvetestrøssel

Lag en frisk og sommerlig blomkålsuppe på en base av cashewnøtter og kyllingkraft i stedet for den klassiske fløten. Server med ferske urter og sprøstekt bokhvete, eller rykende ferskt brød. Dersom du ikke har bokhvete kan du bruke hakkede mandler.

 • 4 porsjoner
 • 1 time
 • Medium
Blomkålsuppe med urter og bokhvetestrøssel
Blomkålsuppe med urter og bokhvetestrøssel

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Suppe

  • 1 stk blomkål, skåret i grove biter, inkludert stilk
  • 2 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
  • 2 ½ dl vanlig olivenolje
  • 1 stk laurbærblader*
  • 3 stilk timian, bare bladene
  • 1 dl vermouth eller tørr hvitvin*
  • 1,40 l kyllingkraft*
  • ¼ tsk kajennepepper*
  • 2 dl cashewnøtter, rå, usaltede
  • ½ tsk havsalt/flaksalt
  • ½ tsk sort pepper, nykvernet
 • Bokhvetestrøssel

  • 1 dl vanlig olivenolje
  • 2 ss cashewnøtter, rå, usaltede, finhakket
  • 2 dl blomkål, (spart fra blomkålen til suppen), finhakket
  • 3 stilk rosmarin, finhakket
  • 2 ss bokhvete*, (kan erstattes med hakkede mandler)
  • ½ tsk havsalt/flaksalt
  • ½ stk sitron, skall og saft
 • Til servering

  • 3 stilk timian, bare bladene
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

SUPPE

 1. Varm ½ dl olje i en tykkbunnet kjele på medium varme og tilsett løk, hvitløk, laurbærblader og timian. Stek til løken har blitt myk og transparent.
 2. Tilsett vin, kok opp og reduser væsken til halvparten.
 3. Sett 2 dl av blomkålen til side og legg resten i kjelen sammen med kajennepepper og 2 dl cashewnøtter.
 4. Sett på lokk, skru ned varmen og kok til du kan føre en gaffel gjennom blomkålen og alt vann har fordampet, ca. 20 minutter. Rist lett på kjelen underveis og pass på at blomkålen ikke brunes – da må varmen skrus ned ytterligere.
 5. Hell i kyllingkraft, salt og pepper og gi det et oppkok. Reduser varmen og la det putre under et lokk satt litt på gløtt til blomkålen faller fra hverandre, ca. 20 minutter.
 6. Kast laurbærbladene og avkjøl suppen.

BOKHVETESTRØSSEL

 1. Varm 1 dl olje i en stekepanne på medium varme, tilsett cashewnøtter, blomkål, rosmarin, bokhvete og salt. Stek til blomkålen og nøttene er gylne i fargen og bokhveten er sprø, ca. 5–8 minutter.
 2. Tilsett sitronskall og sitronsaft, og sett til side.
 3. Kjør suppen i en blender til den er jevn og kremet i konsistensen. Varm den opp igjen og smak til med salt.
 4. Server med bokhvetestrøssel og finhakket timian. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 569,66 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 137,88 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 12,57 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Karbohydrater 3,41 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 1,28 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 1,08 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 2,24 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Vitamin C 18,79 mg (23% *)

Vitamin C bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes, knoklenes, bruskens, tannkjøttets, hudens og tennenes normale funksjon. Vitamin C bidrar til normal energiomsetning, til nervesystemets normale funksjon og normal psykologisk funksjon. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C bidrar til å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E og øker opptaket av jern. Altså: Alle frukter, bær og grønnsaker inneholder vitamin C - og det er faktisk den eneste matvaregruppen som gjør det. Du finner spesielt mye vitamin C i kiwi, paprika, sitrusfrukter, solbær og jordbær. Vitamin C er en av de kraftigste antioksidantene vi har. Også viktig for immunforsvaret, bindevevet og for bedre opptak av jern.

Kobber (Cu) 0,21 mg (20% *)

Kobber bidrar til normal energiomsetning, og også til nervesystemets normale funksjon. Kobber bidrar til normal hår- og hudpigmentering, normal transport av jern i kroppen og til immunsystemets normale funksjon. Kobber bidrar også til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Altså: Kobber er et mangfoldig sporstoff som har med hud, hår, motstandskraft og energi å gjøre.

Hvorav mettede fettsyrer 1,91 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Salt 0,41 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Relaterte produkter