Brokkoli- og blomkålwok med chiliolje | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Brokkoli- og blomkålwok med chiliolje

En rask og enkel hverdagsmiddag med høstens grønnsaker stekt i wok med nudler og en enkel saus. Avslutt med en sterk peanøtt- og chiliolje. Når du først har laget oljen har du masse ekstra til alle sesongens grønnsaker – den varer i flere uker i kjøleskapet.

 • 4 porsjoner
 • 1 time
 • Medium
Brokkoli- og blomkålwok med chiliolje
Brokkoli- og blomkålwok med chiliolje

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Chiliolje

  • 3 ½ dl solsikkeolje
  • 1 dl peanøtter, Rå
  • 1 ss sesamfrø
  • 4 fedd hvitløk, Skåret i to
  • 2 ss korianderfrø*, Hele
  • 1 ss solsikkefrø
  • 60 g chiliflak*
  • 1 tsk salt
 • Wok

  • 200 g nudler*
  • 3 ss peanøttolje*
  • 1 stk rødløk, Skåret i grove skiver
  • 2 fedd hvitløk, Finhakket
  • 1 stk blomkål, Hodet skåret i buketter, stilken skåret i terninger
  • 1 stk brokkoli, Hodet skåret i buketter, stilken skåret i terninger
  • 2 stk lime, Kun saften
  • 2 ss soyasaus
  • 1 stk rød chili, Frø fjernet, skåret i skiver
  • 3 stk vårløk, Skåret i tynne skiver
  • 1 dl peanøtter, Rå
  • 2 dl koriander, Frisk, hakket
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

CHILIOLJE

 1. Lag gjerne chilioljen i forveien. Hell solsikkeoljen i en tykkbunnet kjele på middels til høy varme sammen med peanøtter, sesamfrø, solsikkefrø, korianderfrø og hvitløk.
 2. Når hvitløken har blitt gyllen fjerner du kjelen fra varmen og avkjøler i 5 minutter.
 3. Legg i chiliflakene, rør om og avkjøl til romtemperatur. Tilsett salt.
 4. Pulser miksen i en foodprosessor til du har en halvgrov blanding. Hell over på et glass med lokk og sett til side.

WOK

 1. Kok nudlene etter anvisning på pakken og la det renne av seg.
 2. Dersom de klistrer seg sammen skyller du dem i rennende, kaldt vann rett før du skal bruke dem.
 3. Varm peanøttolje på høy varme i en wokpanne. Legg i hvitløk, rødløk, brokkoli og blomkål. Rør konstant. Stek til løken er gjennomstekt og grønnsakene har fått en stekeskorpe, ca. 4 minutter.
 4. Blomkålen og brokkolien skal være stekt, men fortsatt veldig sprø. Fjern fra varmen, tilsett nudlene og hell over soyasaus, saften av 1 lime, vårløk og fersk chili. Stek alt videre i 2 minutter.
 5. Legg woken over i serveringsskåler. Stek peanøttene gylne i den samme pannen, ca. 1 minutt, og hell over. Topp med frisk koriander.
 6. Server retten med den siste limen i båter og med chilioljen på siden, så hver og én kan forsyne seg selv etter ønsket chilistyrke på maten. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 1033,58 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 250,49 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 24,04 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 2,62 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Protein 4,06 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Vitamin E 12,8 alfa-TE (106% *)

Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress Altså: Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter cellene mot skade fra oksygenrester etter forbrennigen (såkalte frie radikaler).

Karbohydrater 3,17 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 2,66 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 2,67 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Folat 63,74 µg (31% *)

Folat bidrar til vevsdannelse hos gravide. Videre bidrar det til normal aminosyresyntese, normal bloddannelse og normal homocysteinomsetning. Folat bidrar til normal psykologisk funksjon, til immunsystemets normale funksjon og til å redusere tretthet og utmattelse. Til slutt spiller folat en rolle i celledelingsprosessen. Altså: Folat er et B-vitamin som jobber med mye av det som de andre B-vitaminene gjør, men som også har spesifikke oppgaver i tilknytning til graviditet og å holde oss opplagte.

Kalium (K) 323,82 mg (16% *)

Kalium bidrar til nervesystemets og musklenes normale funksjon, det bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk også. Altså: Kalium er "motvekten" til natrium i kroppen når det gjelder blodtrykksregulering. Kaliumsalt er med på å holde blodtrykket normalt, mens for mye natrium kan øke det.

Kobber (Cu) 0,15 mg (15% *)

Kobber bidrar til normal energiomsetning, og også til nervesystemets normale funksjon. Kobber bidrar til normal hår- og hudpigmentering, normal transport av jern i kroppen og til immunsystemets normale funksjon. Kobber bidrar også til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Altså: Kobber er et mangfoldig sporstoff som har med hud, hår, motstandskraft og energi å gjøre.

Salt 0,66 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Vitamin C 41,3 mg (51% *)

Vitamin C bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes, knoklenes, bruskens, tannkjøttets, hudens og tennenes normale funksjon. Vitamin C bidrar til normal energiomsetning, til nervesystemets normale funksjon og normal psykologisk funksjon. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C bidrar til å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E og øker opptaket av jern. Altså: Alle frukter, bær og grønnsaker inneholder vitamin C - og det er faktisk den eneste matvaregruppen som gjør det. Du finner spesielt mye vitamin C i kiwi, paprika, sitrusfrukter, solbær og jordbær. Vitamin C er en av de kraftigste antioksidantene vi har. Også viktig for immunforsvaret, bindevevet og for bedre opptak av jern.

Vitamin K 41,1 µg (54% *)

Vitamin K bidrar til normal blodlevring Vitamin K bidrar til å opprettholde normale knokler Altså: Vitamin K har flere oppgaver enn bare å få blodet til å størkne når vi skader oss. Det må være tilstede for at kalsium skal feste seg til skjelettet og bygges inn. Personer som bruker blodfortynnende midler skal være forsiktig med svært K-vitaminrike matvarer som spinat, mangold, grønnkål og brokkoli.