Råkostsalat | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Råkostsalat

En søt sitrusmarinade er den perfekte måten å tilberede rå rotgrønnsaker på. Bruk en mandolin, så går kuttejobben ekstra raskt. Server råkosten til dampet eller grillet hvit fisk eller kyllingretter.

 • 4 porsjoner
 • 50 minutter
 • Medium
Råkostsalat
Råkostsalat

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Dressing

  • ½ dl brunt sukker
  • ½ dl lønnesirup*
  • 1 dl estragoneddik*, (eventuelt eplecidereddik)
  • 2 stk appelsiner, Saft og finrevet skall
  • 2 stk nellikspiker*
  • 1 stk kanelstang*, (eventuelt 1 ts malt)
  • 2 fedd hvitløk, Knust
 • Råkostsalat

  • 1 stk fennikel, Skåret i tynne skiver (bruk en mandolin), spar bladene
  • 1 stk eple, Skåret i tynne strimler
  • 3 stk gulrøtter, Skåret i tynne strimler
  • 1 stk rødbete, Skåret i tynne strimler
  • ½ stk sitron, Kun saften
  • Dill til pynt dersom du ikke har fennikelblader*
  • ½ dl gressløk, Finhakket
  • 1 dl solsikkefrø
  • flaksalt og nykvernet pepper*
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

DRESSING

 1. Pisk sammen brunt sukker, lønnesirup, eddik, appelsinskall og -saft, nellik, kanel og hvitløk i en liten kjele. Gi sausen et raskt oppkok på middels varme.
 2. La den småkoke til den er redusert til ca. 1,8 dl. Hell marinaden gjennom en tesil eller et klede og sett til side.

RÅKOSTSALAT

 1. Bland grønnsakene i en bolle. Klem over litt sitronsaft for å unngå at de blir brune i kutteprosessen, spesielt eplet og fennikelen. Bland inn gressløk og dressing og la det marinere i en halvtime.
 2. Rist solsikkefrøene gylne i en tørr stekepanne på middels varme og avkjøl. Server salaten toppet med solsikkefrø og fennikelblader eller dill. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 218,07 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 51,97 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Karbohydrater 6,57 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 5,85 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Salt 0,03 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Fett 1,89 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Kostfiber 1,65 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 1,36 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Vitamin C 15,99 mg (19% *)

Vitamin C bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes, knoklenes, bruskens, tannkjøttets, hudens og tennenes normale funksjon. Vitamin C bidrar til normal energiomsetning, til nervesystemets normale funksjon og normal psykologisk funksjon. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C bidrar til å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E og øker opptaket av jern. Altså: Alle frukter, bær og grønnsaker inneholder vitamin C - og det er faktisk den eneste matvaregruppen som gjør det. Du finner spesielt mye vitamin C i kiwi, paprika, sitrusfrukter, solbær og jordbær. Vitamin C er en av de kraftigste antioksidantene vi har. Også viktig for immunforsvaret, bindevevet og for bedre opptak av jern.

Hvorav mettede fettsyrer 0,16 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Relaterte produkter