Pai med minipurre og ruccola | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Pai med minipurre og ruccola

Pai er den perfekte retten å ta med på piknik eller varme opp når du får gjester på besøk, servert med en stor og frisk salat. Rucculaen kan erstattes med spinatblader og minipurren med vårløk dersom du ønsker det.

  • 8 porsjoner
  • 3 timer
  • Medium
Pai med minipurre og ruccola
Pai med minipurre og ruccola

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • Paideig

    • 4 ½ dl hvetemel
    • 2 ss parmesanost, finrevet
    • 1 tsk havsalt/flaksalt
    • ¼ tsk sort pepper, nykvernet
    • 150 g smør, i terninger
    • ½ dl vann, iskaldt
  • Fyll

    • 2 ss smør, usaltet
    • 4 stk minipurre*, skåret på langs
    • 8 stilk timian
    • 4 stk egg
    • 1 stk eggeplomme
    • 2 ½ dl fløte
    • 2 dl melk
    • 1 dl hvitost, gulost, goudaost, revet
    • ½ dl parmesanost, revet
    • 75 g ruccula salat
    • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

PAIDEIG

  1. Forvarm ovnen til 190 grader.
  2. Bland hvetemel, parmesan, flaksalt og nykvernet pepper i en kjøkkenmaskin. Legg i smøret og pulsér til det ligner grove smuler. Tilsett isvannet gradvis mens maskinen går – til deigen akkurat begynner å henge sammen. Da er det nok vann. Kjør deigen til den er myk og jevn i konsistensen, pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst én time.
  3. Når avkjølt, kjevle deigen ut mellom to bakepapirark slik at den passer til en paiform med 25 cm i diameter. Du ønsker at 1 cm deig skal titte over kanten fordi den vil krympe under steking.
  4. Press deigen lett ned i formen med fingrene, dekk til med aluminiumsfolie og legg i tørkede erter eller bønner som vekt.
  5. Forstek i 30 minutter, fjern folie og det du har brukt som vekt, og stek videre i 20–25 minutter til skorpen har begynt å bli gyllen. Ta ut av ovnen og avkjøl på en rist.

FYLL

  1. Smelt smør i en kjele på lav til middels varme. Tilsett minipurre og timian og stek til det er mykt. Avkjøl.
  2. Pisk sammen egg, fløte, melk og ost, og bland deretter inn ruccula. Fordel miksen i paiformen, dander minipurren pent på toppen og sett paien tilbake i ovnen.
  3. Stek i ytterligere 35–40 minutter, eller til fyllet er ferdigstekt og stekeskorpen er gyllen. Server varm, og gjerne med en frisk salat ved siden av.

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 251,94 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 60,62 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 4,57 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 2,8 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 3,34 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 0,35 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 0,17 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 1,45 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,17 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Relaterte produkter