Pai med minipurre og ruccola | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Pai med minipurre og ruccola

Pai er den perfekte retten å ta med på piknik eller varme opp når du får gjester på besøk, servert med en stor og frisk salat. Rucculaen kan erstattes med spinatblader og minipurren med vårløk dersom du ønsker det.

  • 8 porsjoner
  • 3 timer
  • Middels
Pai med minipurre og ruccola
Pai med minipurre og ruccola

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • Paideig

    • 4,5 dl hvetemel
    • 2 ss parmesanost, finrevet
    • 1 tsk havsalt/flaksalt
    • ¼ tsk sort pepper, nykvernet
    • 150 g smør, i terninger
    • ½ dl vann, iskaldt
  • Fyll

    • 2 ss smør, usaltet
    • 4 stk minipurre*, skåret på langs
    • 8 stilk timian
    • 4 stk egg
    • 1 stk eggeplomme
    • 2,5 dl fløte
    • 2 dl melk
    • 1 dl hvitost, gulost, goudaost, revet
    • ½ dl parmesanost, revet
    • 75 g ruccula salat
    • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

PAIDEIG

  1. Forvarm ovnen til 190 grader.
  2. Bland hvetemel, parmesan, flaksalt og nykvernet pepper i en kjøkkenmaskin. Legg i smøret og pulsér til det ligner grove smuler. Tilsett isvannet gradvis mens maskinen går – til deigen akkurat begynner å henge sammen. Da er det nok vann. Kjør deigen til den er myk og jevn i konsistensen, pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst én time.
  3. Når avkjølt, kjevle deigen ut mellom to bakepapirark slik at den passer til en paiform med 25 cm i diameter. Du ønsker at 1 cm deig skal titte over kanten fordi den vil krympe under steking.
  4. Press deigen lett ned i formen med fingrene, dekk til med aluminiumsfolie og legg i tørkede erter eller bønner som vekt.
  5. Forstek i 30 minutter, fjern folie og det du har brukt som vekt, og stek videre i 20–25 minutter til skorpen har begynt å bli gyllen. Ta ut av ovnen og avkjøl på en rist.

FYLL

  1. Smelt smør i en kjele på lav til middels varme. Tilsett minipurre og timian og stek til det er mykt. Avkjøl.
  2. Pisk sammen egg, fløte, melk og ost, og bland deretter inn ruccula. Fordel miksen i paiformen, dander minipurren pent på toppen og sett paien tilbake i ovnen.
  3. Stek i ytterligere 35–40 minutter, eller til fyllet er ferdigstekt og stekeskorpen er gyllen. Server varm, og gjerne med en frisk salat ved siden av.

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 2015,53 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 484,99 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 36,59 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 22,42 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 26,69 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 2,79 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 1,32 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 11,62 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 1,34 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Vitamin A 433,76 RAE (54% *)

Vitamin A bidrar til normal omsetning av jern. Det bidrar også til å opprettholde normale slimhinner, hud og syn. Vitamin A bidrar til immunsystemets normale funksjon og spiller en rolle i celledelingsprosessen. Altså: Vitamin A finnes i to former, retinol fra kjøtt, fet fisk, egg og melk, samt karotener fra frukt og grønnsaker. Karotener omdannes til aktivt vitamin A i kroppen. Betakaroten er det viktigste karotenet i frukt og grønnsaker.

Vitamin D 3,51 µg (70% *)

Vitamin D bidrar til normalt opptak/utnyttelse av kalsium og fosfor. Vitamin D bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet. Vitamin D bidrar til å opprettholde normale knokler. Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon. Vitamin D bidrar til å opprettholde normale tenner. Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon. Vitamin D spiller en rolle i celledelingsprosessen. Altså: Vitamin D betyr mye for mer enn bare skjelett og tenner.

Vitamin E 2,73 alfa-TE (22% *)

Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress Altså: Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter cellene mot skade fra oksygenrester etter forbrennigen (såkalte frie radikaler).

Vitamin B2 (riboflavin) 0,28 mg (20% *)

Riboflavin bidrar til normal energiomsetning Riboflavin bidrar til nervesystemets normale funksjon Riboflavin bidrar til å opprettholde normale slimhinner Riboflavin bidrar til å opprettholde normale røde blodlegemer Riboflavin bidrar til å opprettholde normal hud Riboflavin bidrar til å opprettholde normalt syn Riboflavin bidrar til normal omsetning av jern Riboflavin bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress Riboflavin bidrar til å redusere tretthet og utmattelse Altså: B-vitaminet riboflavin har, som de andre B-vitaminene, mye med forbrenning av maten å gjøre. I tillegg har det en rekk eviktige funksjoner på cellenivå i kroppen.

Folat 40,51 µg (20% *)

Folat bidrar til vevsdannelse hos gravide. Videre bidrar det til normal aminosyresyntese, normal bloddannelse og normal homocysteinomsetning. Folat bidrar til normal psykologisk funksjon, til immunsystemets normale funksjon og til å redusere tretthet og utmattelse. Til slutt spiller folat en rolle i celledelingsprosessen. Altså: Folat er et B-vitamin som jobber med mye av det som de andre B-vitaminene gjør, men som også har spesifikke oppgaver i tilknytning til graviditet og å holde oss opplagte.

Kalsium (Ca) 170,46 mg (21% *)

Kalsium bidrar til normal blodlevring, energiomsetning, muskelfunksjon og nevrotransmisjon. Videre bidrar kalsium til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt. Det bidrar også til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Kalsium er en medspiller for at blødninger stanser, for et sterkt skjelett, sterke tenner og velfungerende muskler – og det er med på fordøyelse og forbrenning av maten vi spiser.

Fosfor (P) 219,35 mg (31% *)

Fosfor bidrar til normal energiomsetning, til cellemembranenes normale funksjon og til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Mineralet fosfor utgjør sammen med kalsium og magnesium de viktigste bestanddelene i skjelettet vårt. Det har også andre oppgaver på cellenivå.

Selen (Se) 9,54 µg (17% *)

Selen bidrar til normal dannelse av sædceller, til å opprettholde normalt hår og negler, det bidrar til immunsystemets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon og selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Altså: Selen er en viktig antioksidant som betyr mye for forplantning, hår, negler og kroppens motstandskraft.

Jod 31,18 µg (20% *)

Jod bidrar til normal kognitiv funksjon Jod bidrar til normal energiomsetning Jod bidrar til nervesystemets normale funksjon Jod bidrar til å opprettholde normal hud Jod bidrar til normal produksjon av skjoldbruskhormoner og skjoldbruskkjertelens normale funksjon Altså: Jod er et sportstoff vi trenger i ørsmå mengder. Men det har viktige oppgaver, blant annet for hvordan vi tenker og lærer.

Relaterte produkter