Rødløksterte med chèvre og timian | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Rødløksterte med chèvre og timian

Det ser kanskje komplisert ut, men tilberedes enkelt av butterdeigplater fra frysedisken og en rødløksmarmelade, gjerne tilberedt dagen før. Perfekt som fingermat til gjestene.

 • 4 porsjoner
 • 1 time
 • Medium
Rødløksterte med chèvre og timian
Rødløksterte med chèvre og timian

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • 1 boks butterdeigplater*, tint
  • 30 g smør
  • 3 stk rødløk, skåret i skiver
  • 1 tsk sukker
  • 10 stilk timian
  • 200 g chevre
  • salt*
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

 1. Forvarm ovnen til 200 grader.
 2. Smelt smøret i en tykkbunnet kjele på middels varme og stek løken myk under lokk i ca. 10 minutter. Rør om underveis.
 3. Fjern lokket, tilsett sukker og stek i ytterligere 15 minutter til løken er gyllen og all væske er fordampet. Smak til med salt.
 4. Sett til side, eller i kjøleskapet dersom du tilbereder den dagen før.
 5. Spre butterdeigskivene på en stekeplate, smør et par spiseskjeer rødløk på hver skive sammen med grove biter av chèvre og et par timiankvister.
 6. Stek i ovnen i ca. 15–20 minutter til butterdeigen har puffet opp og osten har blitt gyllen. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 263,91 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 63,65 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 5,07 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 3,12 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 2,01 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 2,01 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Protein 2,21 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,14 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Kostfiber 0,59 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Relaterte produkter

Oppskrifter