Vårløksbrød | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Vårløksbrød

Det mest dekorative brødet baker du selv i en ildfast form med vakre stilker av vårløk på toppen.

 • 6 porsjoner
 • 1 time 30 minutter
 • Medium
Vårløksbrød
Vårløksbrød

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Marinade

  • 4 stk vårløk, delt i to på langs
  • 1 ss vanlig olivenolje
  • 1 ss hvitvinseddik*
  • 1 tsk sukker
 • Brød

  • ½ tsk sukker
  • 2 tsk tørrgjær
  • 3 ¾ dl melk, lunken
  • 450 g hvetemel
  • 1 ss vanlig olivenolje
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 ss smør
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

MARINADE

 1. Bland sammen olivenolje, hvitvinseddik og sukker.
 2. Mariner vårløken og sett til side.

BRØD

 1. Bland tørrgjær, sukker og lunken melk, og la det stå i fem minutter eller til det så vidt begynner å boble.
 2. Bland mel, olivenolje og salt i en bakebolle, lag en grop i midten og hell i melkeblandingen.
 3. Elt i fem minutter til deigen er myk og elastisk. Smør en ildfast form (18 x 28 cm) og press i deigen.
 4. Plasser den marinerte vårløken pent i deigen med snittsiden opp og press dem forsiktig ned.
 5. Hev under et fuktig kjøkkenhåndkle i ca. 45 minutter mens du forvarmer ovnen til 200 grader.
 6. Stek brødet gyllent i ca. 20 minutter og avkjøl på rist. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 248,19 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 58,72 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 1,23 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 0,41 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 9,73 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 0,86 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 0,54 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 1,93 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,3 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Relaterte produkter

Oppskrifter