Minipurre- og potetsuppe | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Minipurre- og potetsuppe

Denne suppen er frisk og lett, og passer perfekt til sommerhalvåret. Server den med sprøstekt serrano-skinke og stekt minipurre.

 • 4 porsjoner
 • 45 minutter
 • Medium
Minipurre og potetsuppe
Minipurre og potetsuppe

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Suppe

  • 50 g smør
  • 700 g minipurre*, i grove skiver, kun den hvite delen
  • 1 stk gul løk, grovhakket
  • 2 dl hvitvin*
  • 1,30 l kyllingkraft*
  • 170 g poteter, skrelt og skåret i tynne skiver
  • flaksalt og nykvernet pepper*
 • Til servering

  • 1 ss vanlig olivenolje, til steking
  • 200 g spekeskinke, gjerne serrano
  • 1 stk minipurre*, finskåret, den grønne delen
  • 1 ss
  • 2 ss gressløk, finhakket
  • 2 ss vanlig olivenolje
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

SUPPE

 1. Smelt smør i en tykkbunnet, stor kjele over lav til middels varme.
 2. Legg i minipurre og løk og stek til myk og transparent, men ikke farget, ca. 8–10 minutter. Rør underveis.
 3. Tilsett vin og reduser til konsistensen er lik sirup.
 4. Tilsett potetskivene, stek i ytterligere 1 minutt og hell i kraften. La småkoke i 10 minutter.
 5. Fjern suppen fra varmen, avkjøl i et par minutter og kjør den til en jevn puré med en stavmikser.
 6. Smak til med flaksalt og nykvernet pepper og varm opp igjen før servering dersom det trengs.

TIL SERVERING

 1. Varm olivenoljen i en stekepanne og stek serranoskinken sprø. Legg til side.
 2. Stek deretter den grønne delen av minipurren myk i smør.
 3. Server suppen med et par biter skinke i hver skål, en skje stekt minipurre, finhakket gressløk og noen dråper god olivenolje.

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 327,33 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 78,83 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 5,88 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 2,43 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 2,04 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 0,7 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Protein 4,27 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,92 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Kostfiber 0,34 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Vitamin B1 (tiamin) 0,2 mg (18% *)

Tiamin bidrar til normal energiomsetning Tiamin bidrar til nervesystemets normale funksjon Tiamin bidrar til normal psykologisk funksjon Tiamin bidrar til hjertets normale funksjon Altså: B-vitaminet tiamin jobber i hovedsak med forbrenning av de energigivende næringsstoffene, i tillegg til å være viktig for nervene våre.