Potetgrateng | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Potetgrateng

Denne potetgratengen har mye smak og er en fyldig siderett som passer perfekt til viltkjøtt og lam. Og ønsker du en vegetarrett kan du servere gratengen sammen med ovnsbakte grønnsaker. Dette er en oppskrift av Ørjan Johannessen, vinner av Bocuse d’Or i 2015.

 • 4 porsjoner
 • 1 time
 • Lett
Potetgrateng
Potetgrateng

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • 8 stk poteter, kokefaste (Asterix og Beate)
  • 1 stk gul løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ss solsikkeolje, til steking
  • 3 dl fløte
  • 4 ss cottage cheese
  • 3 skive/skiver loff
  • 4 ss vanlig olivenolje
  • salt og pepper*
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

 1. Skrell potetene og legg dem i kokende, lettsaltet vann. Kok på middels varme i ca. 25 minutter. Koketiden avhenger av potetenes størrelse. Sjekk med en tynn kniv om de er møre. 
 2. Skrell løk og hvitløk og kutt i skiver. Fres skivene i litt olje til løken blir blank og myk. Tilsett fløte og kok opp. Ta fløteblandingen av varmen, smak til med salt og pepper og tilsett cottage cheese.
 3. Kutt de kokte potetene i en halv cm tykke skiver, legg de rett i en ildfast form og hell over fløteblandingen. Topp med litt mer cottage cheese og bak i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter.
 4. Kutt loffskivene i terninger og vend dem i olivenolje i en bolle. Strø brødterningene på toppen av gratengen når det gjenstår 15 minutter av baketiden.

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 584,1 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 140,4 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 9,85 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Karbohydrater 10,67 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 1,61 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 0,87 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 1,84 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Hvorav mettede fettsyrer 5,09 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Salt 0,08 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Relaterte produkter

Oppskrifter