Bakte beter med byggryn og mynteyoghurt | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Bakte beter med byggryn og mynteyoghurt

Bak alle de ulike betene du kan finne; rødbeter, polkabeter, gulbeter og hvitbeter. Det fremhever rotgrønnsakenes sødme. Server dem med byggryn, ristede frø og betenes egne blader som salat. En mynteyoghurtsaus gjør måltidet fullendt.

  • 4 porsjoner
  • 50 minutter
  • Medium
Bakte beter med byggryn og mynteyoghurt
Bakte beter med byggryn og mynteyoghurt

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • Salat

    • 8 stk ulike beter*, (Rødbeter, polkabeter, gulbeter og hvitbeter)
    • 2 ss vanlig olivenolje
    • 3 stilk timian
    • 1 tsk havsalt/flaksalt
    • nykvernet pepper*
    • 1 dl gresskarkjerner
    • 1 l rødbetblader*, (kan erstattes med baby leaves eller spinat)
  • Byggryn

    • 175 g byggryn
    • 2 ss vanlig olivenolje
    • 1 fedd hvitløk, Finhakket
    • 1 dl hvitvin*
    • 2 ss timian, Blader, finhakket
    • 5 dl grønnsaks- eller kyllingbuljong*, Kokende vann, tilsatt 1 terning
  • Mynteyoghurt

    • 2 ss mynte, Blader, finhakket
    • 1 ss bladpersille, Finhakket
    • 0,60 dl gresk yoghurt, matyoghurt
    • 1 tsk vanlig olivenolje
    • 1 stk lime, Revet skall og 1 ts saft
    • salt og nykvernet pepper*
  • Til servering

    • 1 ss vanlig olivenolje, til salaten
    • 1 ss vanlig olivenolje, til mynteyoghurten
    • salt og pepper*
    • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

SALAT

  1. Forvarm ovnen til 180 grader. Skrell betene og skjær dem i tynne skiver, ca. 1 cm. Spre dem utover et bakepapirkledd stekebrett, hell over olivenolje, legg på timiankvistene og krydre med flaksalt og nykvernet pepper.
  2. Bak i 30–40 minutter til betene er gjennomstekt og så vidt karamellisert. Avkjøl.
  3. Rist gresskarfrø gylne i en tørr stekepanne på middels til høy varme og avkjøl.
  4. Vask og grovhakk rødbetbladene og legg dem i en salatbolle. 

BYGGRYN

  1. Varm opp olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på middels varme. Tilsett sjalottløk og hvitløk og stek til de er transparente.
  2. Tilsett byggryn, finhakkede timianblader og hvitvin og rør om. Når væsken er kokt inn tilsetter du buljongen litt etter litt mens du rører jevnlig. Fortsett til byggrynene er gjennomkokt, men fremdeles har litt tyggemotstand.
  3. Avkjøl og sett til side.

MYNTEYOGHURT

  1. Bland alle ingrediensene sammen i en liten skål. Smak til med salt og nykvernet pepper, og eventuelt mer limesaft dersom du ønsker det.
  2. Hell over 1 ts olivenolje rett før servering. 

TIL SERVERING

  1. Når byggrynene og rødbetene er avkjølt blander du dem lett sammen med rødbetbladene og tilsetter gresskarfrøene.
  2. Hell olivenolje over salaten og krydre med salt og pepper.
  3. Drypp 1 ts olivenolje over mynteyoghurten, og server den ved siden av. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 417,75 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 100,28 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 6,23 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 1,1 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Protein 2,35 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,42 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Karbohydrater 7,95 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 0,44 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 1,52 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Relaterte produkter