Bakte rødbeter med mozzarella, pesto og dukkah | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Bakte rødbeter med mozzarella, pesto og dukkah

Ovnsbaking fremhever rødbetens sødme. Server med hjemmelaget pesto og mozzarella. Hvis du vil sette en ekstra spiss på det hele kan du prøve den persiske krydderblandingen «dukkah». En knasende og aromatisk topping!

 • 4 porsjoner
 • 1 time
 • Medium
Bakte rødbeter med mozzarella, pesto og dukkah
Bakte rødbeter med mozzarella, pesto og dukkah

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Rødbeter

  • 6 stk rødbeter, skrelt og skåret i fire
  • 2 ss vanlig olivenolje
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk sort pepper, nykvernet
 • Pesto

  • 4 ½ dl basilikum, kun bladene
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ dl pinjekjerner
  • 1 ½ dl vanlig olivenolje
  • 1 dl parmesanost, finrevet
  • flaksalt og nykvernet pepper*
 • Dukkah

  • 2 ss hasselnøtter
  • 1 ss sesamfrø
  • 1 ss korianderfrø*
  • ½ ss spisskummenfrø*
  • ½ tsk havsalt/flaksalt
  • nykvernet pepper*
 • Til servering

  • 2 stk mozzarella, fersk, fersk og hel
  • 1 stk nektarin, skåret i tynne skiver
  • 1 dl mynte, hele
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

RØDBETER

Forvarm ovnen til 200 grader. Legg de skrelte og oppskårede rødbetene på en stekeplate og gni inn med olivenolje, flaksalt og nykvernet pepper. Bak i 45–60 minutter. 

PESTO

 1. Kjør alle ingrediensene til pestoen i en foodprosessor og smak til med flaksalt og nykvernet pepper.
 2. Sett til side.

DUKKAH

 1. Rist hasselnøtter, sesam-, koriander- og spisskummenfrø separat i en tørr stekepanne til de er gylne og lukter aromatisk.
 2. Knus lett sammen i en morter med flaksalt og nykvernet pepper.

TIL SERVERING

 1. Dander alt på et stort serveringsfat. Start med noen spiseskjeer pesto i bunnen, deretter bakte rødbeter, hel mozzarella og nektarinskiver.
 2. Strø mynteblader og dukkah på topper. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 797,83 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 192,52 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 15,75 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Karbohydrater 3,37 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 3,25 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 1,01 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 8,81 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,87 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Folat 32,35 µg (16% *)

Folat bidrar til vevsdannelse hos gravide. Videre bidrar det til normal aminosyresyntese, normal bloddannelse og normal homocysteinomsetning. Folat bidrar til normal psykologisk funksjon, til immunsystemets normale funksjon og til å redusere tretthet og utmattelse. Til slutt spiller folat en rolle i celledelingsprosessen. Altså: Folat er et B-vitamin som jobber med mye av det som de andre B-vitaminene gjør, men som også har spesifikke oppgaver i tilknytning til graviditet og å holde oss opplagte.

Kalsium (Ca) 261,45 mg (32% *)

Kalsium bidrar til normal blodlevring, energiomsetning, muskelfunksjon og nevrotransmisjon. Videre bidrar kalsium til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt. Det bidrar også til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Kalsium er en medspiller for at blødninger stanser, for et sterkt skjelett, sterke tenner og velfungerende muskler – og det er med på fordøyelse og forbrenning av maten vi spiser.

Fosfor (P) 205,94 mg (29% *)

Fosfor bidrar til normal energiomsetning, til cellemembranenes normale funksjon og til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Mineralet fosfor utgjør sammen med kalsium og magnesium de viktigste bestanddelene i skjelettet vårt. Det har også andre oppgaver på cellenivå.

Sink (Zn) 1,64 mg (16% *)

Sink bidrar til normal syre-baseomsetning, karbohydratomsetning, kognitiv funksjon og DNA-syntese. Sink bidrar også til normal fruktbarhet og reproduksjonsevne. Sink bidrar til normal omsetning av makronæringsstoffer, fettsyrer og vitamin A. Sink bidrar til normal proteinsyntese. Sink bidrar til å opprettholde normale knokler, hår, negler, og hud. Sink bidrar til å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet. Sink bidrar til å opprettholde normalt syn. Sink bidrar til immunsystemets normale funksjon. Sink bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Sink spiller en rolle i celledelingsprosessen. Altså: Sink er et essensielt sporstoff som inngår i en rekke viktige prosesser i kroppen, blant annet sårheling, i smakssansen og som hjelp (koenzym) for en rekke enzymer.

Hvorav mettede fettsyrer 5,53 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Relaterte produkter

Oppskrifter