Helbakte gulrøtter med hasselnøtter | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Helbakte gulrøtter med hasselnøtter

Du trenger ikke engang kutte opp gulrøttene. Skrubb dem godt, bak den hele i ovnen med appelsin, hvitvin og urter og server med hasselnøtter over. Et ypperlig og mettende tilbehør til sommermiddagen eller som hovedingrediens i en salat med fetaost og flust av grønt.

 • 4 porsjoner
 • 45 minutter
 • Lett
Helbakte gulrøtter med hasselnøtter
Helbakte gulrøtter med hasselnøtter

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • 70 g hasselnøtter, ristet og grovhakket
  • 8 stk gulrøtter, (1 bunt) skrubbet, klipp av mesteparten av gresset (men du kan la litt være med for syns skyld)
  • 10 stilk timian
  • 3 ss tørr hvitvin eller vermouth*
  • 1 ss vanlig olivenolje
  • 2 ss smør
  • flaksalt og nykvernet pepper*
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

 1. Forvarm ovnen til 200 grader.
 2. Legg hasselnøttene på en stekeplate og rist dem i 10–12 minutter til de er gylne. Fjern skallet og hakk dem grovt.
 3. Plasser en dobbel lengde aluminiumsfolie på stekeplaten slik at du kan brette den over gulrøttene til slutt.
 4. Legg de skrubbede gulrøttene flatt utover sammen med timian, fordel smør i små klatter og hell over hvitvin, appelsinsaft og olivenolje. Strø på flaksalt og nykvernet pepper og brett folien over og forsegle slik at det blir tett. Bak i ca. 20 minutter.
 5. Åpne folien og stek videre til gulrøttene er møre og har fått ekstra farge.
 6. Legg dem over på et serveringsfat, strø over hakkede hasselnøtter og ekstra flaksalt. Server varme. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 257,41 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 62,12 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 4,86 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 1,28 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 2,9 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 2,8 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 1,51 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 0,95 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,06 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Vitamin A 189,66 RAE (23% *)

Vitamin A bidrar til normal omsetning av jern. Det bidrar også til å opprettholde normale slimhinner, hud og syn. Vitamin A bidrar til immunsystemets normale funksjon og spiller en rolle i celledelingsprosessen. Altså: Vitamin A finnes i to former, retinol fra kjøtt, fet fisk, egg og melk, samt karotener fra frukt og grønnsaker. Karotener omdannes til aktivt vitamin A i kroppen. Betakaroten er det viktigste karotenet i frukt og grønnsaker.

Relaterte produkter