Hummus med kålrot- og knutekålstaver | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hummus med kålrot- og knutekålstaver

Gi den klassiske hummusen ekstra smak med sitronskall og friske urter. Server den med staver av kålrot og knutekål som et alternativ til potetgullet.

  • 6 porsjoner
  • 20 minutter
  • Lett
Hummus med kålrot- og knutekålstaver
Hummus med kålrot- og knutekålstaver

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • Hummus

    • ½ tsk korianderfrø*
    • ½ tsk spisskummenfrø*
    • 1 boks kikerter*, skylt og rent av
    • 2 ss tahini*
    • 3 ss bladpersille, hakket
    • 3 ss basilikum, hakket
    • ½ tsk chiliflak*
    • 1 stk sitron, saft og finrevet skall
    • ½ dl vanlig olivenolje, + ekstra til servering
    • ½ tsk havsalt/flaksalt
    • nykvernet pepper*
  • Grønnsaksstaver

    • 1 stk kålrot, skrelt og skåret i tynne staver
    • 1 stk knutekål, skrelt og skåret i tynne staver
    • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

HUMMUS

  1. Rist korianderfrø og spisskummen i en tørr stekepanne på middels varme til det lukter aromatisk.
  2. Knus frøene lett i en morter eller med baksiden av en sleiv. Hell de knuste frøene over i en foodprosessor sammen med kikerter, tahini, chiliflak, hakket bladpersille, dill og basilikum, sitronskall og sitronsaft. Kjør sammen.
  3. Tilsett olivenolje litt etter litt til du har fått en jevn og kremet konsistens. Juster med mer olje eller vann dersom du ønsker hummusen tynnere.
  4. Smak til med flaksalt og nykvernet pepper. Hell over litt av din beste olivenolje til slutt.

GRØNNSAKSSTAVER

Skrell og kutt opp kålrot og knutekål i staver, og server med hummus.

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 67,05 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 16,02 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 0,86 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Karbohydrater 1,48 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 1,48 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 0,69 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 0,28 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Hvorav mettede fettsyrer 0,12 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Salt 0,09 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!