Kålrot-røsti med estragonmajones | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Kålrot-røsti med estragonmajones

Den perfekte helgebrunsjen er røsti tilberedt med kålrot i stedet for den klassiske poteten. Server med en stor salat og hjemmelaget estragonmajones.

 • 6 porsjoner
 • 40 minutter
 • Medium
Kålrot-røsti med estragonmajones
Kålrot-røsti med estragonmajones

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Estragonmajones

  • 1 stk eggeplomme
  • ½ tsk hvitvinseddik*
  • 1 ss sitronjuice
  • ½ tsk dijonsennep*
  • 1 dl estragon, hakket
  • 1 dl solsikkeolje
  • flaksalt og nykvernet pepper*
 • Røsti

  • 2 stk kålrot, skrelt og revet
  • 1 stk gul løk, skrelt og revet
  • 4 stk egg
  • 1 tsk havsalt/flaksalt
  • ½ tsk sort pepper, nykvernet
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 dl hvetemel
  • ½ dl rapsolje, til steking

Slik gjør du det

ESTRAGONMAJONES

 1. Pisk sammen eggeplomme, hvitvinseddik, sitronsaft, dijonsennep og hakket estragon i en liten bolle.
 2. Fortsett å piske mens du sakte heller i solsikkeoljen i en tynn stråle. Fortsett til majonesen er tykk og smak til med flaksalt og nykvernet pepper. Sett til side.

RØSTI

 1. Legg revet kålrot og løk inn i et rent kjøkkenhåndkle, rull det sammen til en pølse og vri endene slik at du får ut så mye væske som mulig.
 2. Legg det deretter over i en bolle sammen med egg, flaksalt, nykvernet pepper og finrevet hvitløk. Bland det sammen og tilsett mel til du har en masse som henger sammen.
 3. Varm rapsoljen på middels til høy varme i en tykkbunnet stekepanne.
 4. Legg kålrotmiksen i generøse burgerstørrelser i oljen, press ned for å flate dem ut og stek i ca. 2–3 minutter på hver side. Du ønsker røstien mør med en gyllen stekeskorpe.
 5. Server varm sammen med estragonmajones. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 227,64 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 54,74 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 4 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 0,5 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 2,94 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 2,92 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Protein 1,18 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,2 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Vitamin E 2,12 alfa-TE (17% *)

Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress Altså: Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter cellene mot skade fra oksygenrester etter forbrennigen (såkalte frie radikaler).

Kostfiber 1,21 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Vitamin C 14,89 mg (18% *)

Vitamin C bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes, knoklenes, bruskens, tannkjøttets, hudens og tennenes normale funksjon. Vitamin C bidrar til normal energiomsetning, til nervesystemets normale funksjon og normal psykologisk funksjon. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C bidrar til å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E og øker opptaket av jern. Altså: Alle frukter, bær og grønnsaker inneholder vitamin C - og det er faktisk den eneste matvaregruppen som gjør det. Du finner spesielt mye vitamin C i kiwi, paprika, sitrusfrukter, solbær og jordbær. Vitamin C er en av de kraftigste antioksidantene vi har. Også viktig for immunforsvaret, bindevevet og for bedre opptak av jern.

Relaterte produkter