Minestronesuppe | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Minestronesuppe

Lag en stor gryte grønnsakssuppe og ha middag eller lunsj klar i kjøleskapet til senere i uken. Her har du mulighet til å være kreativ og bruke de rotgrønnsakene du har tilgjengelig, sammen med eventuelle kjøtt- eller pølserester. Server den med en pistou – en aromatisk, kald urtesaus fra Provence.

  • 8 porsjoner
  • 1 time
  • Middels
Minestronesuppe
Minestronesuppe

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • Suppe

    • 3 kvast oregano, Frisk
    • 3 kvast rosmarin, Frisk
    • 2 stk laurbærblader*
    • 110 g bacon eller pancetta*, Skåret i grove biter
    • 1 stk gul løk, Grovhakket
    • 1 stk purre, Kun den hvite og lysegrønne delen, skåret i tynne skiver
    • 2 stk gulrøtter, Skåret i skiver
    • 2 stilk stangselleri, Skåret i skiver
    • 250 g sellerirot, Skåret i terninger
    • 250 g pastinakk, Skåret i grove terninger
    • 6 stk jordskokker, Skåret i grove terninger
    • 4 fedd hvitløk, Skåret i tynne skiver
    • ½ tsk chiliflak*
    • 2 ss tomatpuré
    • 1,5 l vann
    • 2 boks hakkede tomater*, (400 per boks)
    • 2 boks hvite bønner*, (400 per boks)
    • 200 g poteter, Skåret i grove terninger
    • 100 g grønnkål, Stilk fjernet og bladene grovhakket
    • flaksalt og nykvernet pepper*
  • Urtesaus

    • 2 fedd hvitløk
    • 2,5 dl basilikum, Blader
    • 1,5 dl vanlig olivenolje
    • 2 ss parmesanost, Finrevet
    • 1 tsk sitron, Kun skallet
    • flaksalt*
    • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

SUPPE

  1. Knyt oregano, rosmarin og laurbærblad sammen med en bomullshyssing for matlagning.
  2. Varm en stor gryte på medium varme. Tilsett bacon og stek til det er brunet i kantene, ca. 5 minutter.
  3. Legg i løk, purre, gulrøtter, stangselleri, sellerirot, pastinakk, jordskokk, chili og flaksalt. Stek til løken er transparent og gulrøttene gjennomkokt men fremdeles har litt tyggemotstand. Rør ofte.
  4. Tilsett tomatpuré, rør godt rundt og stek i ca. 3 minutter. Legg i hakkede tomater og urtebuketten sammen med vannet. Kok opp.
  5. Tilsett potetene, skru ned varmen og la det småkoke til potetene er ferdigkokt. Legg i grønnkål og bønner og kok til kålen er myk.
  6. Fjern urtebuketten og sett suppen til side.

URTESAUS

  1. Lag urtesausen ved å kjøre hvitløk og basilikum i en foodprosessor til miksen er finhakket. Rør inn olivenolje, parmesan og sitronskall, og smak til med flaksalt.
  2. Server suppen varm med urtesaus på toppen. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Vitamin A 157,58 RAE (19% *)

Vitamin A bidrar til normal omsetning av jern. Det bidrar også til å opprettholde normale slimhinner, hud og syn. Vitamin A bidrar til immunsystemets normale funksjon og spiller en rolle i celledelingsprosessen. Altså: Vitamin A finnes i to former, retinol fra kjøtt, fet fisk, egg og melk, samt karotener fra frukt og grønnsaker. Karotener omdannes til aktivt vitamin A i kroppen. Betakaroten er det viktigste karotenet i frukt og grønnsaker.

Vitamin E 3 alfa-TE (25% *)

Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress Altså: Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter cellene mot skade fra oksygenrester etter forbrennigen (såkalte frie radikaler).

Vitamin C 30,68 mg (38% *)

Vitamin C bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes, knoklenes, bruskens, tannkjøttets, hudens og tennenes normale funksjon. Vitamin C bidrar til normal energiomsetning, til nervesystemets normale funksjon og normal psykologisk funksjon. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C bidrar til å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E og øker opptaket av jern. Altså: Alle frukter, bær og grønnsaker inneholder vitamin C - og det er faktisk den eneste matvaregruppen som gjør det. Du finner spesielt mye vitamin C i kiwi, paprika, sitrusfrukter, solbær og jordbær. Vitamin C er en av de kraftigste antioksidantene vi har. Også viktig for immunforsvaret, bindevevet og for bedre opptak av jern.

Vitamin B6 0,24 mg (17% *)

Vitamin B6 bidrar til normal cysteinsyntese og normal energiomsetning. Det bidrar også til nervesystemets normale funksjon, normal homocysteinomsetning og normal omsetning av protein og glykogen. Videre bidrar vitamin B6 til normal psykologisk funksjon, normal dannelse av røde blodlegemer og til immunsystemets normale funksjon. Til slutt bidrar vitamin B6 til å redusere tretthet og utmattelse og til å regulere hormonell aktivitet. Altså: Vitamin B6 har med både hjertehelse og energiomsetning å gjøre, i tillegg til å holde oss opplagte.

Folat 84,33 µg (42% *)

Folat bidrar til vevsdannelse hos gravide. Videre bidrar det til normal aminosyresyntese, normal bloddannelse og normal homocysteinomsetning. Folat bidrar til normal psykologisk funksjon, til immunsystemets normale funksjon og til å redusere tretthet og utmattelse. Til slutt spiller folat en rolle i celledelingsprosessen. Altså: Folat er et B-vitamin som jobber med mye av det som de andre B-vitaminene gjør, men som også har spesifikke oppgaver i tilknytning til graviditet og å holde oss opplagte.

Kalium (K) 732,37 mg (36% *)

Kalium bidrar til nervesystemets og musklenes normale funksjon, det bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk også. Altså: Kalium er "motvekten" til natrium i kroppen når det gjelder blodtrykksregulering. Kaliumsalt er med på å holde blodtrykket normalt, mens for mye natrium kan øke det.

Kobber (Cu) 0,3 mg (29% *)

Kobber bidrar til normal energiomsetning, og også til nervesystemets normale funksjon. Kobber bidrar til normal hår- og hudpigmentering, normal transport av jern i kroppen og til immunsystemets normale funksjon. Kobber bidrar også til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Altså: Kobber er et mangfoldig sporstoff som har med hud, hår, motstandskraft og energi å gjøre.

Energi kJ 725,76 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 174,58 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 10,85 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 1,76 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 13,4 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 6,98 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 4,65 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 3,49 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,08 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Vitamin K 70,24 µg (93% *)

Vitamin K bidrar til normal blodlevring Vitamin K bidrar til å opprettholde normale knokler Altså: Vitamin K har flere oppgaver enn bare å få blodet til å størkne når vi skader oss. Det må være tilstede for at kalsium skal feste seg til skjelettet og bygges inn. Personer som bruker blodfortynnende midler skal være forsiktig med svært K-vitaminrike matvarer som spinat, mangold, grønnkål og brokkoli.