Rødbetsuppe | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Rødbetsuppe

Russisk borscht er en intenst farget suppe basert på rødbeter. Lag den med eple i miksen for en ordentlig frisk vri, og server den kald på en varm sommerdag.

 • 4 porsjoner
 • 1 time
 • Medium
Rødbetsuppe
Rødbetsuppe

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • 50 g smør, usaltet
  • 2 stk gule løk, grovhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 700 g rødbeter, skrelt og skåret i skiver
  • 2 stk epler, skrelt, kjernen fjernet og skåret i skiver
  • 2 dl eplecider*
  • 1,20 l kyllingkraft*
  • flaksalt og nykvernet pepper*
  • 1 stk minipurre, skåret i tynne strimler, kun den hvite delen
  • 3 ss lettrømme
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

 1. Smelt 50 g smør på lav varme i en stor, tykkbunnet kjele.
 2. Legg i hakket løk og hvitløk og stek til den er transparent og myk, ca. 5–8 minutter. Rør underveis.
 3. Tilsett rødbetskiver og epleskiver, og stek i ytterligere 5 minutter. Fortsett å røre forsiktig. Hell i eplecider og reduser til sirupkonsistens.
 4. Tilsett kyllingkraft, øk varmen og kok opp.
 5. Skru ned varmen, sett på lokk og la det putre i 30 minutter.
 6. Avkjøl litt før du kjører suppen til en jevn puré med en stavmikser i kjelen. Smak til med flaksalt og nykvernet pepper.
 7. Suppen kan serveres enten rykende varm eller kald, med en klatt rømme og strimlet minipurre i hver skål. 

 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 261,02 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 62,63 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 3,36 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 2,13 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 6,28 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 6,2 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Protein 0,99 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,08 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Kostfiber 1,63 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.