Klassisk tomatsaus | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Klassisk tomatsaus

Når tomatene er på sitt mest modne, kjøp dem i store kvanta og lag en klassisk tomatsaus. Velg hovedsakelig de store, fyldige plommetomatene for deres lave vanninnhold og konsentrerte smak. Bruk sausen til pasta, pizza eller en bloody mary.

 • 4 porsjoner
 • 1 time
 • Lett
Klassisk tomatsaus
Klassisk tomatsaus

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • 1 kg tomat
  • 2 ss vanlig olivenolje
  • 1 stk gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 10 stk basilikumblader*, grovt revet
  • salt og nykvernet pepper*
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

 1. Skjær tomatene i grove biter og plasser dem i en tykkbunnet kjele.
 2. Kok på medium varme i ca. 10 minutter.
 3. Hell tomatene over i en sil og press ut så mye av væsken og fruktkjøttet du kan med baksiden av en sleiv.
 4. Tørk av kjelen, hell i 2 ss olivenolje, og stek hvitløk og løk på medium varme til myk og transparent, men uten farge.
 5. Hell tomatpureen tilbake i kjelen, skru ned varmen og la småputre i ca. 45 minutter til sausen har tyknet til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper, legg i basilikumbladene og avkjøl.
 6. Sil sausen igjen dersom du ønsker den helt uten biter. Rør inn 2 ss god olivenolje før servering. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 105,83 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 25,66 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 1,37 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Karbohydrater 2,14 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 2,1 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 1,13 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 0,56 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Hvorav mettede fettsyrer 0,18 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Oppskrifter