Panzanella-salat med mozzarella | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Panzanella-salat med mozzarella

Denne toscanske tomatsalaten er en perfekt måte å bruke opp brødrester på. Stek brødet sprøtt og la det trekke til seg dressing og saft fra en generøs mengde norske, solmodne tomater. Og er tomatene norske, vet du at smaken er på topp. Sammen med mozzarella blir salaten en fullverdig lunsjrett.

 • 4 porsjoner
 • 1 time
 • Lett
Panzanella-salat med mozzarella
Panzanella-salat med mozzarella

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • 1 kg tomat, (gjerne ulike typer), skåret i middels store biter
  • 1 ½ tsk havsalt/flaksalt
  • 250 g loff, revet i grove terninger
  • 8 ss vanlig olivenolje
  • 1 stk sjalottløk, finrevet
  • 2 fedd hvitløk, finrevet
  • 2 ss eddik
  • 250 g mozzarella, fersk, revet i store biter
  • basilikum*, en neve
  • salt og pepper*
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

 1. Legg tomatene i et dørslag, bland inn salt og la det stå i ca. 15 minutter i romtemperatur. Ta vare på tomatsaften som renner av.
 2. Forvarm ovnen til 180 grader.
 3. Legg de revne brødbitene i en stor bolle, bland inn 2 ss av oljen og stek i ovnen i ca. 15 minutter til de er sprø, men uten farge. Avkjøl.
 4. Sett tomatene til side, og miks inn tomatsaften som har rent av med sjalottløk, hvitløk, dijonsennep og hvitvinseddik. Hell i den resterende olivenoljen i en tynn stråle mens du pisker jevnt for en kremet konsistens på dressingen. Smak til med salt og pepper.
 5. Bland sammen alle ingrediensene, inkludert mozzarella og basilikum, i en stor serveringsbolle og la stå i 30 minutter slik at brødet absorberer dressingen. Server. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 619,45 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 148,73 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 9,03 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Karbohydrater 10,08 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 1,87 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 1,37 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 6,05 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Kalsium (Ca) 144,05 mg (18% *)

Kalsium bidrar til normal blodlevring, energiomsetning, muskelfunksjon og nevrotransmisjon. Videre bidrar kalsium til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt. Det bidrar også til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Kalsium er en medspiller for at blødninger stanser, for et sterkt skjelett, sterke tenner og velfungerende muskler – og det er med på fordøyelse og forbrenning av maten vi spiser.

Fosfor (P) 134,25 mg (19% *)

Fosfor bidrar til normal energiomsetning, til cellemembranenes normale funksjon og til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Mineralet fosfor utgjør sammen med kalsium og magnesium de viktigste bestanddelene i skjelettet vårt. Det har også andre oppgaver på cellenivå.

Salt 0,99 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Hvorav mettede fettsyrer 3,14 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Relaterte produkter

Oppskrifter