Sommerkålsalat med grillet sitron og hvitløksbrødsmuler | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Sommerkålsalat med grillet sitron og hvitløksbrødsmuler

Server sommerkålen rå i en lett og fruktig salat med knasende hvitløksbrødsmuler og grillet sitron. Syrligheten er den perfekte motvekten til fet fisk eller grillet svinekjøtt.

 • 4 porsjoner
 • 40 minutter
 • Medium
Sommerkålsalat med grillet sitron og hvitløksbrødsmuler
Sommerkålsalat med grillet sitron og hvitløksbrødsmuler

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Brødsmuler

  • 4 fedd hvitløk
  • 150 g i grove terninger
  • 1 tsk sitronskall*, finrevet
  • 1 tsk havsalt/flaksalt
  • ½ dl vanlig olivenolje
 • Dressing

  • ½ tsk dijonsennep*
  • 2 ss sitronsaft*
  • 1 ss sitronskall*, finrevet
  • ½ dl vanlig olivenolje
  • salt og pepper*
 • Salat

  • 1 ss rapsolje
  • 2 stk sitroner, skåret i to
  • ½ stk nykål, finskåret i skiver
  • ½ ss vanlig olivenolje
  • ½ ss sitronsaft*
  • 2 stk epler, røde, skåret i tynne skiver
  • 1 stk fennikel, skåret i tynne skiver – spar bladene øverst til pynt
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

BRØDSMULER

 1. Kjør hvitløken i en foodprosessor til den er finhakket.
 2. Legg i brødterninger og sitronskall og pulsér til du har en blanding av små og store smuler. Smak til med salt.
 3. Varm oljen på medium varme i en stekepanne, tilsett smulene og stek til de er gylne og sprø.
 4. Avkjøl i en skål mens du lager dressingen.

DRESSING

 1. Bland sennep, sitronsaft og sitronskall i en liten bolle.
 2. Tilsett olivenoljen i en tynn stråle mens du pisker jevnt for å tykne dressingen. Smak til med salt og pepper.

SALAT

 1. Varm en grillpanne på medium varme med rapsolje, ev. bruk grillen.
 2. Legg de delte sitronene med snittsiden ned og grill til du har tydelige stekeriller i sitronen.
 3. Miks sommerkålen med olivenolje og sitronsaft i en stor bolle og massér til den er myk.
 4. Legg i eple og fennikel, bland inn dressingen og server med brødsmuler og fennikelblader på toppen med en halv sitron til hver porsjon. 

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 527,04 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 127,04 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 9,97 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 1,4 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 6,99 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 2,91 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 1,93 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 1,4 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Vitamin C 20,07 mg (25% *)

Vitamin C bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes, knoklenes, bruskens, tannkjøttets, hudens og tennenes normale funksjon. Vitamin C bidrar til normal energiomsetning, til nervesystemets normale funksjon og normal psykologisk funksjon. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C bidrar til å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E og øker opptaket av jern. Altså: Alle frukter, bær og grønnsaker inneholder vitamin C - og det er faktisk den eneste matvaregruppen som gjør det. Du finner spesielt mye vitamin C i kiwi, paprika, sitrusfrukter, solbær og jordbær. Vitamin C er en av de kraftigste antioksidantene vi har. Også viktig for immunforsvaret, bindevevet og for bedre opptak av jern.

Salt 0,46 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Relaterte produkter