Potetsmash | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Potetsmash

Knuste, sprø saltpoteter er kjempegodt med en tomatsaus eller aioli på tapasbordet, men er også nydelige til stekt kjøtt og fisk. Dette er en oppskrift av Ørjan Johannessen, vinner av Bocuse d’Or i 2015.

 • 4 porsjoner
 • 50 minutter
 • Lett
Potetsmash
Potetsmash

Velg antall porsjoner

Ingredienser

  • 8 stk poteter, kokefast (Allround)
  • 1 l vann
  • 2 dl salt
  • 1 dl vanlig olivenolje
  • salt og pepper*
  • 1 stk sitron, skall og saft
  • 2 stilk timian
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

 1. Legg potetene med skall i kokende, godt saltet vann. Kok på middels varme i ca. 25 minutter. Koketiden avhenger av potetenes størrelse. Sjekk med en tynn kniv om de er møre.
 2. Hell av kokevannet og trykk potetene «flate» med en gaffel. Legg de flate potetene i en ildfast form og vend dem i olivenolje. Krydre med flaksalt og nykvernet pepper. Bak potetene på 220 grader i ca. 15–20 minutter.
 3. Riv over skallet av 1 sitron og press over saften av 1 sitron. Topp med noen kvister frisk timian.

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 95,06 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 22,46 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 0,04 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Karbohydrater 4,68 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 0,58 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 0,57 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 0,56 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Relaterte produkter